KIRJAUDU

Näillä ohjeilla otat lankun haltuun synnytyksen jälkeen!

Saako synnytyksen jälkeen lankuttaa?

Netissä ja somessa tulee vastaan kieltolistoja milloin mistäkin harjoitteesta ja ne saavat ajoittain verenpaineemme nousemaan. Asia EI missään nimessä ole näin mustavalkoinen eikä näkemättä synnyttäjää, voida arvioida sitä, onko lankuttaminen "sallittua" vai ei.

Kehot palautuvat ja vahvistuvat raskauksien jälkeen hyvin eri tahtiin riippuen mm. raskaudesta, synnytystavasta, liikuntatottumuksista, arjen kuormituksesta ja geeneistä. Tästä syystä myös se, millaista harjoittelua kukakin voi tehdä, vaihtelee paljon. Voi siis olla, että sinä olet valmis lankuttamaan paljon aiemmin kuin naapurin Tiina.

Jokainen voi tehdä juuri sellaista harjoittelua kuin haluaa, MUTTA mikä on kannattavaa ja kehittävää kehon palautumisen suhteen, on sitten asia erikseen. Kerromme nyt sinulle, millaisilla raameilla lankku voi olla hyvä harjoite synnytyksen jälkeen.

 

 

Hyvä vai paha lankku?

Lankkuharjoite on jakanut jo tovin vahvojakin mielipiteitä. Toinen sanoo sen olevan maailman paras ja tehokkain harjoite ja toinen kiroaa sen roskakoriin.

Meidän mielipiteemme on, että lankku ei ole hyvä tai paha. Se on oikein oiva keskivartalon harjoitus synnytyksen jälkeen, kunhan hallinnan hakee huolellisesti. Lankusta saa muokattua lukemattoman määrän eri tasoisia variaatioita.

Lankku siis sopii oikein hyvin myös harjoitteeksi synnytyksen jälkeen, mutta vain oikein tehtynä ja sopivan tasoisen harjoitteen valitsemalla. Jos lankku on kuulunut omiin suosikkeihisi, voit hyvin jatkaa yhteistä taivaltanne myös synnytyksen jälkeen. Lankuttaminen voi vaatia hieman uusia variaatioita ja malttia, mutta hyvä siitä tulee!

Jos taas lankku on oma inhokkisi, ei sinun misään nimessä ole pakko nyt alkaa lankuttaa. On olemassa paljon muitakin keinoja kuntouttaa ja vahvistaa keskivartaloa.

 


Voinko lankuttaa siis synnytyksen jälkeen?

Kyllä voit. Lankkuharjoitteen kohdalla (niinkuin kaikkien muidenkin) tärkeintä ei ole se, mitä liikettä tai hajroitusta teet vaan MITEN harjoituksen tekee. Eli ensin tekniikka kuntoon ja sitten nousujohteisella harjoittelulla kohti tavoitetta. Tällä tavoin myös lankku voi toimia mainiona keskivartalon kuntoutusharjoitteena synnytyksen jälkeen.

Moni asia voi kuitenkin mennä mönkään, jos hyppäät samantien tuttujen lankkuliikkeiden pariin tavoittelemaan pitkiä pitoja. Pahimmillaan jäpität kehoa kaikin keinoin (koska syvä tuki ja sen hallinta ei ole luonnollisestikaan ennallaan pian synnytyksen jälkeen) ja hengittäminen menee puuskuttamiseksi ja pidättämiseksi.

 

Voinko pahentaa erkaumaa lankuttamalla?

Jos et kuuntele kehon merkkejä, pusket läpi kivun huonolla tekniikalla ja toistat tällaista harjoittelua säännöllisesti, niin KYLLÄ.

Jos taas huolehdit hyvästä tekniikasta, etenet nousujohteisesti ja muistat hengittää vapaasti, niin ET. Jälimmäisellä tavalla voit parhaimmillaan edistää keskivartalon kuntoutumista ja vahvistumista synnytyksen jälkeen.

 

Miten aloittaa lankkuharjoittelu synnytyksen jälkeen?

Lankkuharjoitteita on maailma (ja netti) pullollaan.

  • Aloita lankkuharjoitukset kylkilankuista, joissa vinojen vatsalihasten rooli on suurempi ja vatsan keskilinjaan (erkaumaan) on helpompi löytää jäntevyys. 

  • Valitse alkuun kevyimmät variaatiot, joissa tukipinta alustaan on suurempi, aloita lyhyistä pidoista kerrallaan ja keskity tekniikkaan.
  • Homman alkaessa muuttua helpommaksi pienennä tukipintaa, lisää mukaan liikettä ja pidennä pitoja.
  • Huolehdi kuitenkin AINA, että tekniikka pysyy hyvänä ja keskivartalo on kannateltu eli paine ei suuntaudu keskilinjaan, lantio ei kippaa tai selkä vajoa notkolle. Tarkista myös, että saat hengitettyä läpi liikkeen vapaasti.

 

 


➡️ Kurkkaa täältä ohjeet hyvän lankkuasennon löytämiseen


➡️ Kurkkaa vinkit erilaisiin lankkuvariaatioihin, joiden avulla etenet harjoittelussa nousujohteisesti

Tule mukaan verkkokursseille!

Liikettä läpi raskauden -verkkovalmennus

Avaimet hyvinvoivaan raskausaikaan, synnytykseen valmistautumiseen ja palautumisen helpottamiseen. 

Tutustu

Palaudu synnytyksestä -verkkovalmennus

Äitiysfysioterapian ammattilaisten luoma verkkokurssi synnytyksestä palautumisen tueksi.

Tutustu

Juoksukuntoon synnytyksen jälkeen -verkkovalmennus

Valmistele keho juoksun tai hyppyjä sisältävän liikunnan aloittamiseen. 

Tutustu

Ilmainen minikurssi

Maksuton minikurssi sisältää äitiysfysioterapeuttien suunnittelemia harjoitteita ja ohjeita tukemaan synnytyksestä palautumistasi.

Tilaa minikurssi

Matkaopas hyvinvoivaan raskauteen - ilmainen podcastsarja 

Raskausajan hyvinvointiin keskittyvää asiantuntijapodcast.

Tilaa podcastsarja