Laskeuma synnytyksen jälkeen – Mikä on normaalia ja miten palautua turvallisesti?
“Liikkuessa tai sen jälkeen tuntuu painetta – onko tämä normaalia?”
Moni synnyttänyt hätääntyy siitä, että tuntee painetta emättimen seudulla synnytyksen jälkeen ja saattaa ajatella: “Apua, mulla on joku pysyvä laskeuma!”
Paineen tunne alapäässä synnytyksen jälkeen on kuitenkin yleistä, erityisesti liikunnan tai vaunulenkkien jälkeen. Useimmilla synnyttäneillä on jonkinlaista laskeumaa alkuun, mutta tämä on usein ohimenevää.
Laskeuma tarkoittaa sitä, että elimet (kuten virtsarakko tai kohtu), ovat laskeutuneet tavalliselta paikaltaan alemmaksi. Tätä tapahtuu jo raskausaikana sekä synnytyksen ponnistusvaiheessa, kun kohdun kannatin siteet venyvät.
Kohdun kannatinsiteiden palautuminen kestää tutkimusten mukaan 6–8 viikkoa, mutta niiden vahvistuminen vie huomattavasti pidempään. Kyseessä ei ole pikainen prosessi, joten keholle kannattaa antaa aikaa.
Paineen tunne synnytyksen jälkeen on normaalia ensi kuukausina, mutta kuormitusta kannattaa mukauttaa niin, ettei tuntemus pahene. Jos paine lantionpohjassa lisääntyy, harkitse kevyempää liikuntaa, tarkastele liike tekniikat kuntoon ja keskity hengitykseen.
Mikä on laskeuma synnytyksen jälkeen, ja miten siihen voi vaikuttaa?
Gynekologinen laskeuma syntyy lantionpohjan rakenteiden heikentyessä, jolloin synnytinelimiä kannattava tuki osittain pettää. Taustalla on usein raskauksia, synnytyksiä ja hormonaalisia muutoksia.
Täysiaikainen raskaus lisää synnytystavasta riippumatta laskeuman kehittymisen riskiä. Sektiolla synnyttäneillä on pienempi laskeumariski ja riskiä lisää erityisesti vaikea alatiesynnytys (pihti-, imukuppi- ja syöksysynnytys). Yksi altistava tekijä laskeumalle on myös sidekudostyyppi, johon emme voi itse vaikuttaa.
Laskeuman tyypillisiä oireita ovat paineen tunne lantionpohjassa, emättimen aukolla tuntuva/näkyvä pullotus, hiertämisen ja hankauksen tunne limakalvoilla, virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyvät oireet sekä yhdyntäkipu. Usein lievät laskeumat eivät kuitenkaan juuri oireile ja ovat varsin yleisiä.
Diagnoosi tehdään gynekologisessa tutkimuksessa. Fysioterapian keinoin voidaan ennalta ehkäistä laskeuman syntyä ja pahenemista sekä vaikuttaa oirekuvaan. Jo syntynyttä laskeumaa ei voi kuitenkaan ”parantaa”, vaikkakin oireita voidaan helpottaa. Vaikeampien laskeumien hoito tehdään kirurgisesti.
Jos olet saanut laskeumadiagnoosin, et ole sitä todennäköisesti itsellesi aiheuttanut! Tärkeää olisikin ymmärtää, ettei laskeuma tee sinusta yhtään huonompaa ihmistä ja sen kanssa voi elää aktiivista elämää.
Äitiysfysioterapeuttien vinkit paineen tunteen vähentämiseen synnytyksen jälkeen
"Voinko pahentaa tilannetta liikkumalla?"
Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä fysioterapiavastaanotollamme. Lantionpohjan lihakset kannattelevat sisäelimiä ja kaipaavat vahvistusta. Esimerkiksi pakaralihasten vahvistus on tärkeä roolissa laskeuman hoidossa. Mutta vielä tärkeämmässä roolissa on vatsaontelon paineen säätelyn opettelu eli niiden syvien lihasten, hengitystekniikan ja asennon huomioiminen liikkuessa.
Viisaasti valittu ja toteutettu liikunta edistää palautumista ja vähentää laskeuma oireita, kunhan liikut kehoasi kuunnellen.
Jos tunnet paineen tunnetta synnytyksen jälkeen, kokeile seuraavia helppoja vinkkejä:
1. Kevennä kävelylenkkiä
Jos paine alapäässä pahenee lenkkeilyn aikana tai jälkeen reagoi siihen ja kevennä kuormitusta.
- Lyhennä kävelylenkkiä
- Valitse tasaisempi maasto
2. Lepoasennot lantionpohjan paineen lievittämiseen
Kun paineentunne lisääntyy asetu lepoasentoon ja anna painovoiman helpottaa oiretta. Yhdistä asentoon aina rauhallinen hengitysrytmi.
- Konttausasento kyynärnojassa: Laskeudu kyynärnojaan jolloin lantio on rintakehää korkeammalla.
- Alaspäin katsova koira -asento: Asetu pyramidin malliseen asentoon jossa työnnät rintakehää kohti alustaa ja nostat häntäluuta kohti kattoa. Voit koukistaa polvia jos tunnet kiristystä kehon takaosassa.
- Selinmakuulla lantio koholla: Nosta jalat sohvalle tai seinää vasten, aseta korkeahko tyyny lantion alle ja anna ylävartalon asettua rennosti alustalle.
3. Keskity hengitykseen
Jos huomaat paineen tunteen pahenevan, pohdi hetki oletko muistanut hengittää vapaasti.
Usein liian haastavia tai raskaita harjoitteita tehdessä hengitys muuttuu pinnalliseksi tai sitä aletaan jopa pidättää jolloin vatsaontelon paine ei pääse jakautumaan tasaisesti ja ohjautuu kohti lantionpohjaa, mikä lisää paineen tunnetta.
- Voit hyödyntää uloshengitystä treeniliikkeiden työvaiheessa eli raskaammassa osassa harjoitetta kuten kyykystä ylös noustessa. Tämä auttaa kehon tukilihaksia tekemään töitä paremmin harjoituksen aikana.
- Vältä hengityksen pidättämistä
4. Tarkista asentosi
Kehomme asennolla on iso vaikutus siihen kuinka käytämme lihaksia ja millaisia kireyksiä kehoon syntyy. Esimerkiksi kireydet rintakehän ja pallean alueella sekä lantiossa voivat voimistaa paineen tunnetta. Kannattaa siis panostaa vahvistavien harjoitteiden ohella ehdottomasti myös huoltavaan harjoitteluun.
Erilaisia lihaskuntoliikkeitä tehdessä on tärkeää säilyttää liikkeen ajan hyvä alkuasento. Tarkista mm. että
- selkä ei karkaa notkolle
- kylkiluut eivät paista esiin
- lantio ei siirry sivulle
- lapojen välissä oleva tuki ei karkaa
Ole tarkkana treeniliikkeitä tehdessä sen kanssa, että saat ylläpidettyä hyvän hallitun asennon. Samoin esimerkiksi juoksussa asennon kannattelu ja lantion tuen säilyttäminen mahdollistaa juoksun ilman kipuja ja virtsankarkailua.
Jos keho on väsynyt ja treeniliikkeet liian kuormittavia, asento romahtaa huomaamatta ja tarvittava tuki karkaa. Tällöin paine alkaa työntyä kohti lantionpohjaa ja lisää oiretta.
Kannattaa panostaa hyvään ohjaukseen harjoitellessa, jolloin osaava ohjaaja muistuttaa, missä liikkeen tulisi tuntua, kuinka ylläpitää hyvää asentoa ja tukea syvistä lihaksista sekä miten hengittää liikkeen aikana.
5. Yksilöllinen ohjaus tarvittaessa
Jos paineen tunne alapäässä ei helpota tai sinua huolestuttaa mahdollinen laskeuma, äitiysfysioterapeutti voi tarjota yksilöllistä ohjausta ja apua.
Kuuntele kehoasi ja anna sille aikaa
Muistathan, että kehosi on kokenut valtavan muutoksen synnytyksen aikana. Paineen tunne alapäässä synnytyksen jälkeen ei ole harvinaista, eikä se tarkoita, että laskeuma olisi pysyvä ongelma.
Kuuntele kehoasi, mukauta liikuntaa ja anna itsellesi aikaa palautua. Jos kaipaat tukea, verkkovalmennuksemme on suunniteltu auttamaan juuri sinua.
Kaipaatko asiantuntijoiden tukea, lisää ohjeita ja valmista ohjelmaa, jonka avulla kuntoutat kehoa synnytyksen jälkeen?
Palaudu synnytyksestä -verkkovalmennuksen kaikki harjoitteet on suunniteltu synnyttäneiden kehon turvalliseen palautumiseen. Harjoitukset on suunniteltu vahvistamaan ja huoltamaan kehoa juuri sieltä jossa sen suurimmat heikkoudet ja kireydet tyypillisesti ovat synnytyksen jälkeen. Valmennuksessa asiantuntijat ohjaavat sinua videolla läpi harjoituksen.
Lisäksi valmennus sisältää osioita joissa saat teoriatietoa laskeumasta, lantionpohjasta ja useista muista aiheista jotka koskettavat synnyttäneen äidin kehon muutoksia. Laskeuma osiossa mukana on gynekologi Katri Montonen.
Valmennuksen ovat luoneet äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutit Tuuli Luhtalampi ja Annakaisa Hinkkanen, jotka ovat myös kokeneita äitiysliikunnan ohjaajia.