KIRJAUDU

Kauanko sektiosta toipuminen kestää? Äitiysfysioterapeutti neuvoo, miten aloittaa kuntoutuminen ja edistää sektiosta toipumista

Sektiolla synnyttäneet kuvaavat usein, ettei toipumisesta ole annettu kovin tarkkoja ohjeita. Usein ne rajoittuvat vain sektion jälkeiseen haavan hoitoon, alkuvaiheen nostorajoituksiin ja yleiseen "tee, mikä tuntuu hyvältä" -suositukseen. Tässä blogitekstissä kerromme tarkemmin, miten aloitat kuntoutumisen turvallisesti ja tehokkaasti.

 

Ensiaskeleet kuntoutumiseen sektion jälkeen

Ensimmäiset askeleet kehon sektiosta kuntoutumiseksi kannattaa aloittaa jo sairaalassa. Keskity hengitykseen ja sen syventämiseen – tämä tarjoaa arven alueelle lempeää liikettä ja tehostaa verenkiertoa alueella. Alkuvaiheessa, kun liikkumista on rajoitetusti, voi nilkkojen pumppaaminen auttaa vähentämään veritulppariskiä. Ojenna ja koukista nilkkoja sekä pyörittele niitä useamman kerran päivässä.

Voit aloittaa lantionpohjan kevyet aktivointiharjoitukset jo ensimmäisen vuorokauden sisällä synnytyksestä. Moni ajattelee, että lantionpohjan harjoitteita tarvitaan vain alatiesynnytyksen jälkeen, mutta näin ei ole. Lantionpohjan lihakset venyvät ja heikkenevät jo raskauden aikana kannatellessa kasvavaa kohtua.

Arven aluetta kannattaa tukea haavateipin avuin ja suihkutella säännöllisesti. Yskiessä tai aivastaessa voi käyttää tyynyä tukemaan arpea. Nostorajoitusta on hyvä noudattaa, sillä se perustuu arven vetolujuuden vahvistumiseen.

Pidä huolta kehosi asennosta seistessä ja kävellessä – pyri pitämään lantio ja rintakehä linjassa päällekkäin, jotta ylävartalo ei painu eteenpäin arven kiristyksen vuoksi.

Milloin ja miten liikkumisen voi aloittaa sektion jälkeen?

Moni miettii, milloin liikkumisen voi aloittaa sektion jälkeen. Usein liikuntaa vältetään liian pitkään turhan pelottelun tai kieltolistojen vuoksi.

Vaunulenkit pienissä pätkissä ovat erinomainen tapa aloittaa. Kävely antaa lantion alueelle luonnollista liikettä ja siten liikuttaa arpea ympäröiviä kudoksia sekä itse arpea. Tämä vähentää kiinnikkeiden syntymistä ja parantaa alueen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Kun kävelylenkkejä on alla useampia, kannattaa irrottaa toisen käsi vaunun aisasta ja antaa sen heilua vapaasti kävelyn tahdissa. Tämä sallii rintakehän liikkua rennommin ja antaa hengityksen kulkea vapaammin. Samalla ylävartalon myötäliike ja kierto aktivoi vinot vatsalihakset, mikä auttaa keskivartalon vahvistumisessa.

Viimeistään silloin, kun arpi on terve ja umpeutunut, liikkuvuusharjoitteet ovat suositeltavia. Kevyet liikkuvuusharjoitteet voit aloittaa jo aiemminkin, jos vointi sen sallii. Vältä nopeita, repiviä tai voimakkaita pitkäkestoisia venytyksiä. Lempeiden liikkuvuusliikkeiden avulla saat liikettä arven alueella, vaikka suoraa kosketusta arven alueelle ei vielä tarvitsekaan tehdä.

Kuntosalille sektion jälkeen ei kannata ensimmäisenä sännätä nostamaan isoja painoja. Lihaskuntoharjoittelu kannattaa nimittäin aloittaa kehonpainolla. Kun nostorajoitukset ovat ohi, voi salilla alkaa harjoitella kevennetysti. Painoja kannattaa lisätä maltillisesti, sillä arven vetolujuus kehittyy kuukausia, jopa vuoden synnytyksen jälkeen. Tunnet kyllä kehossasi treenin aikana tai sen jälkeen, jos tehty harjoitus aiheuttaa kipua tai kiristystä.

 

Näin aloitat vatsalihasten treenaamisen sektion jälkeen

Kuulemme usein vastaanotolla kysymyksen: "Milloin saa tehdä vatsalihaksia sektion jälkeen?"

Sektion jälkeinen keskivartalon vahvistaminen eroaa alatiesynnytyksestä lähinnä alkuvaiheen kuntoutuksen osalta. Nostorajoituksia on syytä noudattaa ja voimakkaita venytyksiä pitää tauolla.

Voit kuitenkin aloittaa kevyillä, pienillä ja tunnustelevilla harjoitteilla aktivoidaksesi vatsalihaksia ja hakeaksesi niihin yhteyttä. Voimakkaiden vatsalihasharjoitteiden pariin ei kannata palata ennen kuin "varoaika" on kulunut sektioarven kanssa, mutta voit jo alkuaiheessa alkaa herätellä keskivartaloa.

Aloita siis herättelemään vatsalihaksia kevyesti. Aktivoi syvää tukea askel kerrallaan, aloittaen hengityksestä ja syvien vatsalihasten harjoitteista eri asennoissa. Nämä harjoitteet ovat samoja sekä sektiolla että alateitse synnyttäneillä!

 

Sektioarven hoito on ensisijaisen tärkeää

Sektiossa viilto tehdään sekä syvien että pinnallisten vatsalihasten ja kalvorakenteiden läpi. Tarkemmin sanottuna viilto avaa ihon, lihasten peitinkalvon, lihaskerroksen, vatsakalvon sekä kohdun peitinkalvon ja kohtulihaksen. Vaikka vatsalla näkyvä arpi olisi vaakasuuntainen, voi syvemmissä kerroksissa (kohdussa) olla myös pystysuuntainen leikkaus.

Monen kerroksen läpi siis mennään, ja nämä kerrokset ommellaan kiinni. Arpien muodostuminen ja paraneminen on itsessään hieno prosessi!

Arven alueen toiminta on osa isoa kokonaisuutta, joten kinnaava sekä kiristävä arpi voi haitata voimakkaastikin kehon optimaalista toimintaa. Arpien paranemista, alueen joustavuutta ja keskivartalon tuen löytymistä voi kuitenkin myös itse edistää.

  • Kun arpi alkaa muodostua ja vahvistua, on tärkeää varmistaa, ettei arpeen kohdistu voimakasta tai repivää kuormitusta.
  • Arven hoito kannattaa aloittaa herättelemällä tuntoaistia arven päältä ja ympäriltä. Silittele aluetta kämmenellä tai esimerkiksi pyörittele pyyhkeellä.
  • Arven alue tarvitsee lempeää liikettä. Liikkuvuusharjoitteiden avulla voit ehkäistä kiinnikkeitä, jotka voivat ikään kuin liimata kudosten eri kerroksia toisiinsa.
  • Ensimmäisten viikkojen jälkeen sektiosta voit käsitellä arpea liikuttelemalla sitä ympäröivää ihoa joka suuntaan. Aloita käsittely kämmenen mitan päässä arvesta ja myöhemmin etene lähemmäs kohti arpea. Arven päältä voi käsitellä, kun sektiosta on kulunut noin 6-8 viikkoa.

Arpea kannattaa käsitellä, kunnes se on liikkuva, kivuton ja tuntoaisti on palautunut. Herättele tuntoaistia arven päältä ja ympäriltä, ja edistä arven liikkuvuutta käsittelemällä arven ympäröivää kudosta.

 

Muista, että sektioarpeen liittyy usein vahvoja tunteita operaatiosta ja synnytyksestä. Anna näiden tunteiden nousta pintaan, sillä ne ovat osa prosessia. Tämä arpi vatsallasi on ylpeyden aihe – sen ansiosta rakas lapsesi syntyi turvallisesti ❤️

 

Kaipaatko asiantuntijoiden tukea, lisää ohjeita ja valmista ohjelmaa, jonka avulla kuntoutat kehoa sektion jälkeen?

Palaudu synnytyksestä -verkkovalmennuksen kaikki harjoitteet on mietitty myös sektiolla synnyttäneiltä ajatellen. Sektiolla synnyttäneille on lisäksi valmennuksessa myös oma, erillinen osionsa. Annamme valmennuksessa myös kattavat itsehoito-ohjeet sektioarven käsittelyyn ja hoitoon.

Valmennuksen luoneet ammattilaiset Tuuli Luhtalampi ja Annakaisa Hinkkanen ovat äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutteja, valmentajia ja ryhmäliikunnan ohjaajia.

Tule mukaan verkkokursseille!

Liikettä läpi raskauden -verkkovalmennus

Avaimet hyvinvoivaan raskausaikaan, synnytykseen valmistautumiseen ja palautumisen helpottamiseen. 

Tutustu

Palaudu synnytyksestä -verkkovalmennus

Äitiysfysioterapian ammattilaisten luoma verkkokurssi synnytyksestä palautumisen tueksi.

Tutustu

Juoksukuntoon synnytyksen jälkeen -verkkovalmennus

Valmistele keho juoksun tai hyppyjä sisältävän liikunnan aloittamiseen. 

Tutustu

Ilmainen minikurssi

Maksuton minikurssi sisältää äitiysfysioterapeuttien suunnittelemia harjoitteita ja ohjeita tukemaan synnytyksestä palautumistasi.

Tilaa minikurssi

Matkaopas hyvinvoivaan raskauteen - ilmainen podcastsarja 

Raskausajan hyvinvointiin keskittyvää asiantuntijapodcast.

Tilaa podcastsarja